Hoppa till huvudinnehåll
Mörkhårig tjej i röd jultröja mot en röd bakgrund hållandes i julmat

Vegojul utan strul

För nionde året ska hon bjuda nära och kära på vegansk julbord. Rebecca Johansson, ansvarig för Välj Vego, har numera järnkoll på genvägarna som gör vegojulen både smidig och smarrig. 

Julen – årets höjdpunkt eller pest och pina, enligt dig? 

Jag älskar julen! Jag älskar att få pynta, kolla på julfilmer och lyssna på julmusik, och inte minst älskar jag maten och julgodiset! I år tänker jag till och med fira julen två gånger, först helgen innan jul med mina vänner och sen på själva julafton med mamma. Det är jag som står för maten under samtliga firanden, något som jag gör med glädje. Nu äter visserligen majoriteten av mina vänner inte djur, vilket så klart underlättar. Min mamma är däremot inte vegan, men det här blir våran nionde jul med bara veganskt på julbordet, och det har blivit mer uppskattat för varje år. Om det är jag som har blivit en bättre kock eller om de veganska produkterna har blivit bättre är högst oklart!  

 

Vad finns det mest av på ditt julbord? Recept lagade från grunden eller färdiga produkter du bara steker på eller ställer fram? 

Det brukar bli en salig blandning. Det beror också lite på hur stressad jag är och hur mycket tid jag har på mig innan jul att handla, laga och baka. Sen tycker jag att vissa produkter man kan köpa färdiga i butik är så pass goda att det känns onödigt att göra egna från scratch. Då lägger jag hellre tid på andra recept. Jul kan vara stressigt nog för många människor, och man ska inte behöva krångla till det i onödan. Laga recept om du tycker det är kul, köp färdiga produkter om du vill spara tid eller helt enkelt inte har energin. De senaste åren har jag köpt färdiga veganska prinskorvar, köttbullar, julskinka och rödbetssallad. Jag lägger hellre tid på att få till en god Janssons frestelse, skagencheesecake, en fräsch grönkålssallad och “ägghalvor”.  

 

Vilka halvfabrikat som råkar vara veganska får vi inte missa?  

Mina bästa veganska köttbullar är Dafgård köttfria köttbullar, men till jul brukar jag faktiskt köpa Felix vegetariska delikatessbullar. Jag har fått för mig att mindre köttbullar är juligare, och extra juliga blir de om man steker i växtbaserat smör och kryddar på med kryddpeppar. Mina favoritprinskorvar verkar tyvärr inte dyka upp i år, då VegMes avtal med deras producent har upphört. Men Anammas vegoprins och Peas of Heavens prinskorvar kommer på en tät andraplats! Rydbergs veganska rödbetssallad brukar jag köpa om jag inte orkar göra en själv. Jag är nog fel person att ge råd om tofusill och svill, då sill aldrig var något jag gillade innan jag blev vegan, så det är därför inget jag försöker ersätta. Skagenröra är alltid något jag gör själv, om jag inte känner mig extremt tidspressad. Då gillar jag Hooked’s Toonish Skagen eller Garants egna veganska skagenröra! 

 

Vad är bästa taktiken för att få familj och släkt att våga smaka vego? 

Jag vet inte om den här taktiken fungerar på alla familjer, och är man många vid jul så blir det en otroligt dyr och tidskrävande historia, men den här taktiken har i alla fall fungerat för mig. Första julen som jag var vegan så tyckte jag att det kändes otroligt jobbigt att åka hem till mamma och se alla kroppsdelar ligga på bordet under en av mina bästa högtider. Hon tyckte att jag var orimlig som ville att hon skulle äta veganskt med mig, och jag tyckte att hon var orimlig som vägrade. Så jag kom med ett förslag: min julklapp till henne var att jag skulle köpa och laga all mat och hennes julklapp till mig var att hon skulle äta den. Hon var lite tveksam till en början, men till slut sa hon ja. Detta blev ett succékoncept och har följt med vartenda år sedan dess. Nu delar vi så klart på notan men jag lagar fortfarande all mat och hon sitter glatt och vilar med en kopp glögg i soffan. Hon tycker dessutom att all mat är supergod och skryter till sina vänner om att vi bara äter veganskt till jul. Alla blir nöjda!  

 

Vad är ett måste på ditt julbord? 

Jag är otroligt traditionell när det kommer till att köttbullar och prinskorvar måste vara med på julbordet, trots att det är långt ifrån mina favoriter. Men det viktigaste på mitt julbord är nog ändå Janssons frestelse, vilket är intressant då jag inte ens rörde rätten förr. Jag tror att tanken av ansjovisfiléer i nån slags potatisgratäng äcklade mig så mycket så jag inte ens var intresserad av att testa. Nu är den en självklar favorit! En till given plats på julbordet har “ägghalvorna” gjorda på naturell tofu, äggfri majonnäs, kala namak (svart salt) och tångcaviar. Förra året gjorde jag även en skagencheesecake, och den tror jag nästan cementerade sig direkt som en framtida klassiker på julbordet, då den är både vacker och jättegod! Sist men inte minst - Apotekarnes julmust.  

 

Har du några supersnabba recept du kan dela med dig av? 

Inköpslista till snabbfixat julbord 

  • Frukt & Grönt: potatis, brysselkål, avokado, dill 

  • Kyl & Frys: Oatly iMat, Milda Culiness, Apetit Potatis & Lökblandning, vegansk skagenröra, tofu, Quorn skivor, vegansk rödbetssallad, växtbaserat smör, veganska prinskorvar, veganska köttbullar 

  • Bröd: vörtbröd och julknäcke 

  • Skafferi: skånsk senap, Druvans hovmästarsås, saltgurka, kapris, ljus sojasås, ljus sirap, ströbröd 

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden