Vegansk morotskaka
En vegansk morotskaka med god frosting att baka och servera på Morotskakans dag den 3 februari - eller vilken dag som helst när du är sugen på en god efterrätt. Du kan välja att göra den som en kaka eller varför inte som muffins? Receptet har publicerats i Terneborgs lyckliga kokbok av Jim & Gabriella Terneborg samt även i "Djurens Rätts bästa recept". Den går också att göras glutenfri om du byter ut mjölet
Ingredienser
1 kaka eller 10 muffins
¾ dl sojagrädde
2 dl socker
½ dl olja
3 dl rivna morötter
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk kanel
Glasyr:
50 g vegansk naturell färskost
30 g mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
Garnering:
kokosflingor
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop grädden med sockret. Tillsätt de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
- Grädda i en smord och bröad form i 175 grader i 40 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred detta ovanpå kakan när den har svalnat. Färga gärna kokosflingorna och strö över dessa.
Du kan också göra muffins istället för en stor kaka. Smeten räcker till ca 10 normalstora muffinsformar. Grädda dem i 200 grader i 15 minuter.