Hoppa till huvudinnehåll
Baklava på ett fat på ett träbord

Baqlawe - Vegansk Valnötsbaklava

Det här är ett enkelt recept som passar både till festligare dagar och till den vanliga fikastunden. Hos Laven Mokri står baqlawe alltid på fikabordet vid högtider, och det här är hennes egna recept där hon formar dem till knyten i stället för att på det traditionella viset låta dem ligga i långpanna. Till detta recept använder hon en muffinsplåt, men det går även att lägga knytena direkt på en vanlig ugnsplåt, smörj bara in den med margarin först. Receptet kommer från kokboken I Mitt Kurdiska Kök.

Nouruz
Eid al-fitr
Efterrätt

Ingredienser

12 knyten

250 g vegansk filodeg
200 g valnötter
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
175 g mjölkfritt margarin

Sirap

1,5 dl strösocker
1 dl vatten
0,5 msk citronsaft
0,5 msk rosenvatten (eller apelsinblomvatten, går även att utesluta helt)
  1. Börja med att koka sirapen. Häll alla ingredienser förutom rosenvattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen till medel och låt småputta i 5 minuter. Stäng av värmen och häll i rosenvattnet. Låt svalna helt i rumstemperatur.

  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låt svalna.

  3. Finhacka nötterna (eller kör dem snabbt i en matberedare). Lägg cirka två matskedar åt sidan och blanda resten med kanel och kardemumma.

  4. Öppna filodegsförpackningen och rulla varsamt ut arken. Klipp ut fyrkanter, cirka 10 × 10 centimeter. Håll hela tiden den deg du inte använder täckt så att den inte torkar.

  5. Ta ett klippt ark och pensla den med margarin. Ta sedan en till och lägg ovanpå, pensla även den med margarin. Fortsätt tills du har 7 bitar på varandra.

  6. Tryck försiktigt ner de penslade arken i muffinsformen, fyll med 1,5 matsked av de kryddade nötterna och vik sedan ihop filodegen så att det blir ett knyte. Upprepa tills plåten är fylld.

  7. Grädda mitt i ugnen tills de blir gyllene, det tar cirka 10 minuter.

  8. Ta ut ur ugnen och häll den kalla sirapen över knytena. Strö över nöthacket som du lade åt sidan i steg 3.

  9. Låt dina baqlawe svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt dem suga åt sig sirapen i minst 1 men gärna 6 timmar. Ju längre desto godare. Servera med glass eller cayi (te). Baqlawe håller i rumstemperatur i 7 dagar.

Få mer inspiration ett klick bort! I vårt inspirationsmagasin får du veganska bakningstips, recept, inköpslista och massor hjälpsamma vegotips!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden