Hoppa till huvudinnehåll
Pepparkakor med kristyr som hänger i en gran

Veganska pepparkakor

Det här är ett enkelt recept med de kryddor som idag kallas pepparkakskryddor. Det ger lite tjockare pepparkakor som passar både till små och lite större pepparkakor, till exempel att hänga i fönstret. Receptet kommer från Karolina Tegelaars kokbok Julens veganska bakning.

60 min
Jul
Fika
Efterrätt

Ingredienser

Pepparkakor

1 ½ dl vatten
1 dl ljus sirap
4 dl strösocker
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1-2 krm salt
300 g margarin
2 tsk bikarbonat
13-14 dl vetemjöl

Kristyr

2 msk aquafaba
1 krm citronsaft
3-4 dl florsocker

Pepparkakor

  1. Koka upp vatten, sirap, strösocker och kryddor. Tag av från plattan och lägg i margarinet så att det smälter. Låt svalna. 
  2. Blanda bikarbonat med en deciliter av vetemjölet och rör ner i smeten. Tillsätt vetemjöl tills smeten blir smidig. 
  3. Låt vila i kylskåp minst ett dygn, gärna flera. 
  4. Kavla ut degen och stansa ut figurer. 
  5. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 4-5 minuter.

Kristyr

  1. Rör ihop aquafaba med citronsaft och vispa ner florsocker en deciliter i taget tills du får en lagom fast kristyr. 
  2. Blir den för fast tillsätts ett par droppar aquafaba eller lite citronsaft och blir den för lös ökas mängden florsocker. 
  3. Att vika egna små spritspåsar, så kallade pikeringsstrutar, är enkelt och gör det möjligt att få en otroligt tunn, fin dekor.

Nu är det julstämning i appen Välj Vego! Kom och ta del av vår adventskalender, eller som vi kallar den:  Appventskalendern. Här får du öppna en ny unik lucka varje dag, precis som en vanlig adventskalender, fast bättre så klart.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden