Vegansk nötpaj med vaniljgrädde och hallonsås
Vegansk nötpaj med vaniljgrädde och hallonsås. Det går med fördel att spara kakan i kylen i flera dagar, då smakar den ännu godare. Om du tycker det verkar omständligt att servera både grädde och hallonsås så går det bra att välja bara det ena.
Ingredienser
Botten:
125 g mjölkfritt margarin
3½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl florsocker
Mazarinmassa:
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
½ dl sojagrädde
2 msk vetemjöl
1 msk socker
Fyllning:
1½ dl socker
1 dl sojagrädde
75 g mjölkfritt margarin
300 g valfria nötter: hasselnötter, pinjenötter, sötmandel, valnötter, paranötter, pekannötter
Hallonsås:
200 g frysta hallon
½ dl florsocker
Grädde:
2½ dl sojagrädde (du kan även använda vegoglass)
½ dl florsocker
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
Botten
- Arbeta ihop ingredienserna och tryck ut degen i en smord form på ca 27 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå kallt i 30 minuter.
Mazarinmassa - Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan med rivjärn, rör ihop den med margarinet till en mjuk röra. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop så att allt blandas ordentligt.
- Bred massan på mördegsbotten och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Fyllningen - Smält sockret i en kastrull och låt det försiktigt få lite färg. Sänk värmen och tillsätt försiktigt grädde och margarin och låt småkoka några minuter, rör om eller vispa så att inte sockret stelnar i klumpar. Tillsätt nötterna och rör om.
- Häll fyllningen ovanpå den varma mazarinmassan och ställ in kakan i ugnen i ytterligare 15 minuter.
Hallonsås - Mixa hallonen med florsockret. Sila av fröna genom att pressa såsen genom en sil (helst något som är större än en tesil).
Grädde - Vispa grädden och rör ner florsockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda ner dem (eller vaniljsockret) i grädden eller glassen.
- Servera kakan med hallonsåsen och grädden.