Det är den yngre generationerna som driver det gröna ätandet i Sverige - 15 % av alla i åldrarna 15-24 år väljer vego (10 % vegetarianer, 5% veganer). I befolkningen i stort ser sig 15 % som flexitarianer, 5 % vegetarianer och 2 % veganer enligt Matrapporten 2019.
Men ännu fler ska minska sin köttkonsumtion! 2017 bröts trenden med en ökad köttkonsumtion i Sverige och hela 400 000 personer uppger att de ska bli vegetarianer under 2019! Dessutom uppger 28% av svenskarna att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt - och griskött. Denna trend drivs tydligast av kvinnor och då framförallt av de i åldrarna 25 -34 år.
Grönsakssoppa är fortsatt 1:a på vegotoppen där svenskarna får välja sin favoritvegorätt. De fem populäraste vegorätterna enligt Matrapporten 2019 är 1) Grönsakssoppa, 2) Pasta med sås, 3) Vegetarisk lasagne, 4) Sallad och 5) Pizza.
Bland svenskarnas populäraste vardagsrätter under 2019 hamnar “Vegetariskt” på plats 7.
Att äta vegetariskt en dag i veckan ökar kraftigt. Andelen som äter vegetariskt minst en gång i veckan har ökat från 43 % till hela 57 % på ett år. 67 % av kvinnorna äter vegetariskt minst en gång i veckan mot 48 % av männen. Malmö och Göteborg toppar listan över de städer där flest äter vegetariskt en gång i veckan.
Hälsan är är det primära skälet att välja vego för flest (28 %), följt av miljöhänsyn (16 %). Samtidigt som 51 % av alla veganer äter veganskt för att de inte vill äta djur.
Matrapporten 2019 noterar också ordet “Pseudovegetarian”, vilket definieras som “Någon som klassar sig som vegetarian, för att begreppet har så positiva associationer, men ändå äter kött vid valda tillfällen.”