Veganska dammsugare
Punschrullar eller dammsugare - kärt barn har många namn! Fantastiska Karolina Tegelaar som är hjärnan bakom Kakboken.se bjuder oss på dessa veganska godbitar och ger oss tips på hur vi lyckas med dem: "Det behövs en riktigt bra arrak och jag rekommenderar arraksessensen från Stockholms eter & Essencefabriken. För kexen brukar jag använda till exempel brago eller digestivekex."
Ingredienser
Dammsugare
1½ dl krossade kex
2 dl havregryn
100 g mandelmassa
75 g margarin
½ dl strösocker
2 msk kakao
1-3 tsk arraksessens
500 g marsipan
ev. färgämne
200 g smält choklad (här har jag haft vit choklad från Goodstore)
1-2 msk olja
- Mixa kex och havregryn finkornigt. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda ner tärnat margarin, strösocker, kakao och arraksessens. Mixa tills degen är jämn och smaka av med arraksessensen.
- Dela degen och marsipanen i två delar. Kavla marsipanen till långsmala plattor och lägg en rulle av smeten ovanpå varje platta.
- Rulla ihop med ½-1 centimeter marsipan omlott och rulla ut till valfri tjocklek. Skär rullen i delar, doppa ändarna i smält choklad och placera på bakplåtspapper.
- Låt kallna i kylskåp. Dammsugare blir som godast efter att de fått stå förslutet i kyl över natten, då hinner smakerna utvecklas.