Veganska cookies med tahini
Veganska cookies med tahini. Receptet kommer från Tidningen Djurens Rätt nr. 1/2021 och är skapat av Hanna Olvenmark, hjärnan bakom Portionen under tian. ”Dessa kakor är så enkla att svänga ihop och så goda! Du kan variera bären efter vad du gillar, men jag tycker att det är väldigt gott och lite roligt med lingon. Och ja: Kakorna kan frysas.”, hälsar Hanna.
Ingredienser
Tahini-cookies
1 dl kokta kikärtor eller stora vita bönor
1 dl havregryn
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
3 färska dadlar, urkärnade
1 msk tahini (eller jordnötssmör)
1 dl lingon, färska eller frysta
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa alla ingredienser utom lingonen till en slät kaksmet i en blender eller med stavmixer.
- Blanda i lingonen (om de är färska kan du behöva trycka in dem i smeten så de fördelar sig hyfsat jämnt).
- Forma kaksmeten till en avlång korv och skär den i centimetertjocka skivor.
- Lägg kakorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Forma till dem så de ser snygga ut och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.