Veganska pepparkakor
Det här är ett enkelt recept med de kryddor som idag kallas pepparkakskryddor. Det ger lite tjockare pepparkakor som passar både till små och lite större pepparkakor, till exempel att hänga i fönstret. Receptet kommer från Karolina Tegelaars kokbok Julens veganska bakning.
Ingredienser
Pepparkakor
1 ½ dl vatten
1 dl ljus sirap
4 dl strösocker
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1-2 krm salt
300 g margarin
2 tsk bikarbonat
13-14 dl vetemjöl
Kristyr
2 msk aquafaba
1 krm citronsaft
3-4 dl florsocker
Pepparkakor
- Koka upp vatten, sirap, strösocker och kryddor. Tag av från plattan och lägg i margarinet så att det smälter. Låt svalna.
- Blanda bikarbonat med en deciliter av vetemjölet och rör ner i smeten. Tillsätt vetemjöl tills smeten blir smidig.
- Låt vila i kylskåp minst ett dygn, gärna flera.
- Kavla ut degen och stansa ut figurer.
- Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 4-5 minuter.
Kristyr
- Rör ihop aquafaba med citronsaft och vispa ner florsocker en deciliter i taget tills du får en lagom fast kristyr.
- Blir den för fast tillsätts ett par droppar aquafaba eller lite citronsaft och blir den för lös ökas mängden florsocker.
- Att vika egna små spritspåsar, så kallade pikeringsstrutar, är enkelt och gör det möjligt att få en otroligt tunn, fin dekor.