Brysselkålssallad med apelsin
Det här är en väldigt enkel och supergod brysselkålssallad till julbordet. Här mildras beskan i kålen vid tillagningen genom att steka den och balanserar den med sötman och syran hos de övriga ingredienserna. Kombon är grym. Receptet kommer från Gustav Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.
Ingredienser
300 g brysselkål
2 apelsiner
½ dl sötmandel
½ rödlök
½ dl kruspersilja, plus lite till servering
1 tsk sirap
2 msk rapsolja
Salt och peppar
- Skölj och dela brysselkålen på mitten. Hetta upp en stekpanna med rapsolja, lägg i brysselkålen och salta och peppra. Stek på hög värme tills de får fin färg, cirka 10 minuter.
- Skala en apelsin, putsa bort den vita hinnan på utsidan och filea den.
- Rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de får lite färg och doftar gott. Grovhacka dem.
- Skiva löken tunt och hacka persiljan. Blanda i en skål tillsammans med brysselkål, apelsinfiléer och mandlar. Pressa över saft från den andra apelsinen, ringla över sirap och rapsolja, salta och peppra och toppa med lite extra persilja. Servera ljummen.