Veganska revbensspjäll
Att kalla den här rätten för revbensspjäll kan kännas rätt så underligt. Det är ju inte alls vad det är. Men, det här är tofu som är marinerad på samma sätt och äts på samma sätt som revben. Så här kommer ett alldeles utmärkt substitut till julbordet! Receptet kommer från Gustav Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.
Ingredienser
½ dl strösocker
3 msk ljus sirap
¾ dl äppelcidervinäger
4 pressade vitlöksklyftor
4 cm riven färsk ingefära
2 ½ msk kinesisk soja
2 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
Saften från 1 apelsin
2 paket rökt tofu á 230 gram
Olja att steka i
- Blanda ihop socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna, koka upp och låt koka i cirka 10 minuter tills marinaden har blivit tjockare och trögflytande. Ta av kastrullen från värmen och låt marinaden svalna i kastrullen.
- Skär tofun i cirka 1 cm tjocka bitar. Lägg därefter ner stavarna i dubbla plastpåsar, häll i marinaden och låt marinera i minst tre timmar, gärna över natten. Det går att hoppa över detta steg och bara steka tofun i marinaden, men då kommer den bara att ta smak på utsidan.
- Värm en stekpanna och vänd ner tofun och all marinad i stekpannan tillsammans med lite extra olja. Stek tofubitarna på medelvärme i 5–6 minuter per sida eller tills de har fått rejält med färg och en knaprig yta. Marinaden ska karamelliseras och klibba fast på tofun. Var försiktig, då det är mycket socker i marinaden bränns det lätt.
- Låt svalna några minuter och servera på julbordet.