Ingredienser
Limeblad- och shiitakebuljong
1 st citrongräs
4 st limeblad
1 stång blekselleri
1 msk chiliolja
½ ask koriander
4 st salladslökar
30 g torkad shiitake
2 msk misopasta
0,5 dl soja
0,5 tsk salt
1,2 liter vatten
Svampwontons
200 g champinjoner
200 g shiitake
1 dl mirin
1 röd chilli
0,5 dl japansk soja
0,5 tsk sesamolja
1/2 citron
80 g ingefära
2 klyftor vitlök
1 msk sesamfrön
1 gul lök
50 gram finstrimlad vitkål
2 stänger med salladslök
1 paket wontonblad
Limeblad- och shiitakebuljong
- Skär två salladslökar och blekselleri.
- Fräs citrongräs, limeblad, blekselleri och salladslök cirka två–tre minuter.
- Slå på vatten och tillsätt miso, shiitake, soja och salt.
- Koka upp, rör om och ta sedan bort kastrullen från värmen.
- Låt stå och dra minst 30 min, sila sedan. Smaka upp med eventuellt mer soja.
Svampwontons
- Ansa och skär ner svampen grovt. Finhacka vitlöken och ingefäran. Stek på medelvärme i stekpanna med lite rapsolja, cirka 20 minuter.
- Tillsätt vitkålen i stekpannan. Stek ytterligare någon minut, addera sedan vitlök, ingefära, soja, sesamoljan, mirin och stek in vätskan.
- Finhacka salladslök, blekselleri och chili. Lägg allt i en matberedare och pulsa tills
du får en bra fyllning. Smaka av med citron och eventuellt mer soja och mirin. - Lägg wontonarken på en skärbräda och lägg cirka en–två teskedar fyllning på varje
ark. Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten på arket och vik ihop. Upprepa tills fyllningen är slut. - Ånga på bakplåtspapper i bambuångare eller i durkslag.
- Dela de sista salladslökarna, koka upp buljongen, lägg i löken och wontonknytena.
- Häll i chilioljan och toppa med koriander och sesamfrön.