Godare jul - gott samvete är bästa kryddan
Låt vegoveteranen Mattias Kristiansson guida dig till julens alla godsaker!
Namn: Mattias Kristiansson
Ålder: 39
Bostadsort: Stockholm
Jobbar med: Chefredaktör för Tidningen VEGO
Mattias tips för att börja laga vego: Laga något du redan tycker om och bara ersätt, håll det enkelt, planera veckan så att du slipper stå i matbutiken och fundera
Är julen verkligen rätt scen för att omvända köttätare?
Julmat är bra för att det är buffé, så man kan alltid få med någonting nytt. Folk kan äta kött, men de kan också testa nya grejer. På så sätt är det bra. Är det skitbra för att omvända till att käka vego i vardagen? Ingen aning. Jag tycker att julen är så groteskt köttig, men det kanske också är en bra start för samtal. Man bråkar ju alltid om något på julen, varför inte om maten?
Idiotsäkert juligt vegorecept?
Vegobollar! Det är en bra grej för alla kommer att gilla det och ett bra koncept som alla fattar. Sedan gillar jag vegosillar över lag, speciellt i krämiga inläggningar. Då inser man att det inte handlar om sillen, det handlar om såsen. Inläggningar och vegobollar – det borde alla köra veganskt.
Hur ser planen ut – ska du vara julchef i år igen där du bestämmer över julmaten, julbakningen, pyntet och kör Mariah Carey på högsta volym?
Inte Mariah Carey, men annars korrekt, ja. Jag bestämmer allt! Men det är ju för att det är det som jag är bäst på. Jag väljer bäst mat och jag lagar godast mat. Det är alla överens om.
Kan du avslöja någonting om vad som händer härnäst för dig?
Jag jobbar med hemsidan, där ska det ju upp femtusen recept och alla artiklar. “Vegomagasinet.se” ska vara en plattform för alla som gillar växtbaserad mat. Under nästa år så vill jag att vi ska ut i Norden också för jag tycker att det går lite för långsamt, och jag vill radera alla ursäkter för att inte äta växtbaserat.
Dessutom, stort grattis! Djurens Rätt har utsett dig till årets vinnare av Elna Tenow-priset. Klassisk fråga – hur känns det?
Det är jättekul! Jag blev väldigt chockad, sedan väldigt glad. Jag har aldrig vunnit ett pris tidigare! Aldrig! Och speciellt inte för jobbet jag gör, så det är stort.
[Motivering Elna Tenow-priset 2024]
Vinnaren av årets Elna Tenow-pris har visat ett outtröttligt engagemang i att främja och uppmuntra till en mer växtbaserad kost. Under Mattias Kristianssons ledning har tidningen VEGO, Sveriges första och största vegetariska mattidning, inspirerat och utbildat en bred publik. Trots att VEGO efter tio framgångsrika år nu har gett ut sitt sista nummer, fortsätter Mattias arbete för djuren. Hans kokböcker finns i hem över hela landet, där de inspirerar människor med sina enkla men goda recept – och leder vägen mot en mer växtbaserad kost, måltid för måltid.
Av: Nanna Thydén
Foto: Oskar Omne