Ingredienser
2 bröd
1 påse torrjäst, 14 g
1⁄2 l ljummet vatten
13 dl vetemjöl
2 tsk salt
Ingredienser pensling
1 1⁄2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk rapsolja
1 msk vetemjöl
2 tsk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön
2 msk mannagryn att strö på plåten
- Lös upp torrjästen i en bunke med fingervarmt vatten. Låt vätskan stå i fem minuter och tillsätt sen vetemjöl och salt. Knåda degen
- i ungefär 10 minuter. Den ska vara lite kladdig så ha inte i för mycket mjöl.
- Smörj degen och en lagom stor bunke med lite olja och täck den med plastfolie. Låt jäsa i en timme. Dela degen sen i två delar och låt jäsa ytterligare en timme.
- Under tiden kan du blanda vatten, socker, rapsolja och vetemjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret har smält. Låt blandningen svalna och sätt ugnen på 250 grader.
- Förbered en plåt med bakplåtspapper och strö ut mannagryn på plåten. Kavla ut bröden så att de är ungefär 3 centimeter höga. Ta sen en vass kniv och skär ytliga snitt på bröden.
- Pensla på mjölblandningen du gjorde innan och strö sen över fröna på bröden.
- Grädda bröden längst ner i ugnen i cirka 15 minuter tills brödet fått en vacker gyllenbrun färg.