Veganska kardemummabullar
Kanske brukar kanelbullen få mer uppmärksamhet under fikatimmen men nu vi vill skina ljus på kardemummabullen. Ett säkert kort på det växtbaserade fikat, då de kommer få en vegoskeptiker att förstå att det går att baka veganskt - och att det blir himla gott dessutom!
Ingredienser
Bulldegen
50 g jäst för söta degar
150 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
½ tsk salt
1½ dl vit baksirap
2 tsk stött kardemumma
1½ l vetemjöl
Fyllningen
2 msk kardemumma
1 ½ dl strösocker
200 g mjölkfritt margarin
Topping
växtbaserad grädde för att pensla
1 dl pärlsocker
- Sätt ugnen på 225 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i havremjölken, låt det bli fingervarmt.
- Rör ut jästen i mjölkblandningen. Tillsätt salt, sirap, kardemumma. Rör om och tillsätt sedan mjölet.
- Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rektangel. Mixa ihop kardemumma, margarin och socker och bre på degen. Skär långa remsor, snurra och rulla ihop
- Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i en timme. Pensla med grädde och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter i 225º.