Vegansk Croissant Semla
Semla, även kallad fastlagsbulle eller fettisdagsbullär ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde. Den klassiska bakverken tar över Sverige i minst en månad per år och det finns gott om caféer som erbjuder veganska versioner av den populära bullen. Nu bjuder vi på Ellinors veganska Croissant Semla, fler magiska recept av Ellinor hittar du på ellinorbakar.se.
Ingredienser
1 vegansk deg croissant (finns som hemmakit)
ca 100g mjölkfritt smör
1 dl växtbaserad grädde
2 tsk vaniljsocker
200g mandelmassa
1 1/2 msk växtbaserad mjölk
1 1/2 tsk kardemumma
rapsolja
florsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt igång ugnen på ca 180 grader
- Lägg lite smör på varje croissant deg och rulla sedan ihop dom och lägg på en plåt med bakplåtspapper
- Pensla varje croissant med rapsolja
- Grädda i ugn i ca 13-15 min
- Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt i en bunke
- Vispa ihop mandelmassa/mjölk/ kardemumma i en annan bunke
- Dela på croissanterna och bre på eller spritsa ut mandelmassa och sen grädde
- Strö på lite florsocker på toppen, klar att avnjutas!