Ingredienser
3 dl rödvin
1 buljongtärning
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 chipotle (blötlagd och grovt hackad)*
en gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 msk matolja
salt
peppar
socker
Vegobitar av t.ex soja
- Fräs lök och vitlök i matolja i ca fem minuter, tillsätt örter, chipotle* och tomatpuré den sista minuten och slå därefter på rödvin och smula i buljongtärningen, låt det hela sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
- Mixa därefter marinaden till en homogen smet i en matberedare eller med stavmixer och smaka av den med salt, peppar och lite socker. Tänk på att marinaden ska vara koncentrerad.
- Blanda marinaden med valfria färska svenska sommargrönsaker och vegobitarna.
- Låt allt stå och dra åt sig marinaden någon timma i kylen. Trä sedan grönsakerna och vegoköttet på spett och grilla.
Recept: Lea Honorine