Ingredienser
Botten:
100 g mjölkfritt margarin
2 dl vetemjöl
1 msk socker
Fyllning:
100 g hasselnötter
100 g pekannötter
1 dl råsocker
50 g mjölkfritt margarin
1 msk kakao
3 msk sirap
1 msk vetemjöl
1 msk vatten
Till servering:
vispbar vegansk grädde eller vegansk glass
kardemumma
- Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop margarin, mjöl och socker till en deg. Tryck ut den i en pajform, max 24 cm i diameter. Det blir en ganska tunn deg men det är helt i sin ordning. Låt den stå i kylen 1 timma.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
- Rosta hasselnötterna försiktigt i en torr stekpanna. Gnugga dem i händerna när de svalnat så att det mesta av skalet lossnar. Pekannötterna behöver inte rostas.
- Lägg övriga ingredienser i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda, rör om under tiden. Rör sedan ner nötterna.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 8–10 minuter. Låt pajen svalna.
Smaksatt grädden med lite kardemumma och servera.