
Rostad blomkål med grön tahinisås
Rostad blomkål ser så vackert ut mitt på bordet. Speciellt lysande gul som den här. Här används små blomkålshuvuden, men det går även bra med ett stort. Rosta det ordentligt så att det blir riktigt mjukt i konsistensen. Receptet kommer från Mattias Kristiansson.
Ingredienser
Rostad blomkål
1 st stort blomkålshuvud eller 3 små
0.5 dl olivolja
0.5 tsk gurkmeja
salt
svartpeppar
Grön tahinisås
1.5 dl tahini
3 msk vatten
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 dl hackad persilja
0.5 dl myntablad
0.5 dl hackad dill
1 st citron, saften
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta generöst.
- Droppa ner blomkålen i det kokande vattnet och låt koka i 10–15 minuter tills den är mjuk. Testa med en kniv, det ska inte vara något motstånd.
- Lyft upp och låt rinna av i några minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg blomkålen på en plåt. Blanda olivolja med gurkmeja, salt och peppar. Pensla blomkålen med oljan och rosta sedan i ca 30 minuter eller tills den har fått fint med färg.
- Mixa ihop samtliga ingredienser till den gröna tahinisåsen. Jag tycker en blender funkar bäst, men det går bra med en stavmixer också.
- Sprid ut såsen på ett fat. Ta ut blomkålshuvudet ur ugnen och låt svalna något. Lägg sedan blomkålen över tahinisåsen.