Hoppa till huvudinnehåll
En citronpaj med marängtäcke, bredvid pajen ligger några delade citroner

Syrlig vegansk citronpaj med maräng

Det här receptet på vegansk citronpaj med maräng är helt gudomligt. Marängen görs av kikärtsspad, eller aquafaba som det också kallas - och det beter sig ungefär som ägg i bakning. Fantastiskt va?

60 min
Efterrätt
Baka
Fika
Midsommar
Imponera
Barnvänligt
Veganiserad

Ingredienser

8 portioner

Ingredienser pajskal

3 dl vetemjöl
2 krm salt
100 g rumstempererat, veganskt margarin
2 msk vatten

Ingredienser citronfyllning

1 dl strösocker
6 msk majsstärkelse
1 krm salt
1 dl vegansk grädde
2 dl citronjuice
2 tsk citronzest

Ingredienser maräng

1 dl kikärtsspad från konserverade kikärtor
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1 tsk citronjuice
  1. Mixa ingredienserna till pajskalet i en matberedare och låt degen vila i ungefär en timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och lägg i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda pajen i 20-25 minuter. 
  3. Låt alla ingredienser till fyllningen koka upp tillsammans tills krämen blir tjock och slät. Fyll pajskalet med citronfyllningen och låt allt svalna i ungefär  30 minuter.
  4. Vispa alla ingredienser till marängen tills det blir en så pass fast marängsmet att bunken kan vändas upp och ner utan att den faller ur. Det tar cirka 10 minuter beroende på elvispen. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare.

Stöd arbetet för djuren och gör skillnad som månadsgivare. För varje ny medlem kan vi gemensamt arbeta för en djurvänligare värld. Tack för att du tar ställning. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden