Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk gräddkola

Gräddkolan: den sötsugnes bästa vän - här veganifierade av ingen mindre än Karolina "Lina" Tegelaar, hjärnan bakom bakbibeln Vegansk bakning. Inte alls illa att göra ett recept från 2020:s vinnare i kategorin Söta bakverk i Måltidsakademins stora tävling (typ som SM i kokböcker!) Hursomhelst, här får du något otroligt mumsigt att bita i! Tacka henne senare!

Jul
Högtider
Nyår
Baka

Ingredienser

Gräddkola

100 g margarin
2 dl matlagningsgrädde
3 dl rårörsocker
1 dl ljus sirap
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
ev. ½ tsk ättika eller 1 tsk vitvinsvinäger
  1. Vik och häfta ihop en form med bakplåtspapper, 15×15-20×20 centimeter beroende på hur tjock kola du vill ha.
  2. Blanda margarin, grädde, strösocker, sirap, salt, vaniljpulver och eventuellt vinäger  i en kastrull och värm under omrörning. Koka på medelvärme tills kolan nått omkring 125-128°C eller blir en fast kula vid kulprovet.
  3. Tag av från plattan och häll sedan upp kolan i formen. Låt svalna en stund och klipp eller skär därefter kolan i lagom stora bitar.
  4. Vira eller vik in kolorna i bakplåtspapper.
  5. Förvara i rumstemperatur, eller i kylskåp i en lufttät burk. De blir dock lätt kladdiga i kylskåpet. Förvarat i rumstemperatur, förslutet, torkar ytan ut och blir kladdfri istället.
Foto: Karolina Tegelaar

Fler recept från Karolina Tegelaar hittar du i hennes bakbok Vegansk bakning!

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden