Vegansk gräddkola
Gräddkolan: den sötsugnes bästa vän - här veganifierade av ingen mindre än Karolina "Lina" Tegelaar, hjärnan bakom bakbibeln Vegansk bakning. Inte alls illa att göra ett recept från 2020:s vinnare i kategorin Söta bakverk i Måltidsakademins stora tävling (typ som SM i kokböcker!) Hursomhelst, här får du något otroligt mumsigt att bita i! Tacka henne senare!
Ingredienser
Gräddkola
100 g margarin
2 dl matlagningsgrädde
3 dl rårörsocker
1 dl ljus sirap
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
ev. ½ tsk ättika eller 1 tsk vitvinsvinäger
- Vik och häfta ihop en form med bakplåtspapper, 15×15-20×20 centimeter beroende på hur tjock kola du vill ha.
- Blanda margarin, grädde, strösocker, sirap, salt, vaniljpulver och eventuellt vinäger i en kastrull och värm under omrörning. Koka på medelvärme tills kolan nått omkring 125-128°C eller blir en fast kula vid kulprovet.
- Tag av från plattan och häll sedan upp kolan i formen. Låt svalna en stund och klipp eller skär därefter kolan i lagom stora bitar.
- Vira eller vik in kolorna i bakplåtspapper.
- Förvara i rumstemperatur, eller i kylskåp i en lufttät burk. De blir dock lätt kladdiga i kylskåpet. Förvarat i rumstemperatur, förslutet, torkar ytan ut och blir kladdfri istället.
Fler recept från Karolina Tegelaar hittar du i hennes bakbok Vegansk bakning!