Vegansk grönkålssallad med rostad pumpa
Här är en matig och vegansk variant av grönkålssallad med rostad pumpa. Receptet kommer från kokboken Magic Vegan Julbord och publicerades i Tidningen Djurens Rätt 4/21. Ju mindre bitar av pumpan desto kortare tid behöver den i ugnen för att bli färdig. Här får du också förslag på två olika dressingar - en syrlig med mandarin/citron och en sötare variant med lönnsirap.
Ingredienser
Grönkålssallad
550 g oskalad butternutpumpa
2 msk olja
Salt
Svartpeppar
200 g grönkål
½ dl pumpakärnor
Dressing 1 – mandarin/citron
3 msk olivolja
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk färskpressad mandarinjuice
1 tsk salt
Dressing 2 – lönnsirap
4 msk olivolja
2 msk vit äppelcidervinäger
1 – 2 msk lönnsirap
1 tsk Dijonsenap
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Grönkålssallad
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela pumpan på längden och skrapa bort kärnor och trådar.
- Skala pumpan med potatisskalare och dela i klyftor.
- Rosta pumpan på bakplåtspapper i 20 minuter.
- Skölj och strimla grönkål och fräs den i 2 msk olja i en stekpanna.
- Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Använd gärna en gjutjärnspanna.
- Blanda grönkål med pumpan och strö över pumpakärnorna.
- Ringla över någon av de två dressingarna.
Dressing 1
- Dela citronen och mandarinen på mitten och pressaur saften.
- Ta en gaffel och vispa ihop olivolja, citron- ochmandarinjuice.
- Smaka av med salt.
Dressing 2
- Blanda alla ingredienser och vispa ihop med en gaffel till en dressing.