Hoppa till huvudinnehåll
Gubbröra upplagt på tre runda bröd på en tallrik

Vegansk Gubbröra

Gubbröra är lite som att ta hela påskbordet och hacka ihop till en enda röra. Vilket antagligen var hur den föddes också, som ett sätt att ta vara på resterna efter påsken och göra dem gångbara ett litet tag till. Här har Gustav "Jävligt Gott" Johansson veganiserat den svenska klassikern. Förbered den inlagda auberginen kvällen innan. Receptet är hämtat ut Vegansk Husmanskost.

Påsk
Midsommar
Högtider
Förrätt
Veganiserad

Ingredienser

4 portioner

Inlagd aubergine

1 stor aubergine
salt
1 rödlök
½ dl färsk dill
Lagen:
2½ dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
1 ½ dl strösocker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor

Gubbröra

1 liten rödlök
100 g inlagd aubergine
1 msk inlagd kapris
100 g fast naturell tofu
1 dl havrefraiche
½ dl vegansk majonnäs
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja
1 krm svart salt, kala namak
salt och vitpeppar

Till servering

4 skivor levainbröd
50 g ärtskott
några rädisor
olivolja
salt och peppar

Inlagd aubergine

  1. Skär auberginen i cirka ½ cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan dras ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, cirka 3 ½ × 1 ½ cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Häll av
    vattnet och lägg auberginebitarna åt sidan medan du gör lagen.
  4. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda
    tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna.
  5. Skala och skiva löken. Skölj dillen och plocka stora kvistar. Blanda
    aubergine, lök och dill i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten. 

Gubbröra

  1. Skala och finhacka rödlök. Finhacka aubergine och kapris. Smula sönder tofun med händerna.
  2. Blanda med havrefraiche, majonnäs, hackade örter och svart salt i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Låt dra i 30 minuter i kylskåp.

Till servering

  1. Stek brödet i olivolja. Skär bort kanterna om du vill servera dem som små tartarer på bilden.
  2. Toppa brödskivorna med rikligt med gubbröra och garnera med ärtskott,
    rädisor, några droppar olivolja, salt och peppar.
  3. Ät som förrätt eller del av en buffé.

Få mer inspiration till vegansk matlagning! I Djurens Rätts shop hittar du massor olika kokböcker att ge till dig själv, eller någon du håller kär som du tycker behöver laga mer vego!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden