Hoppa till huvudinnehåll
Skagenröra på toast på två tallrikar på ett ljust träbord

Vegansk Toast Skagen

Toast Skagen har varit ett av Gustav "Jävligt Gott" Johanssons signaturrecept de senaste åren. Den fasta tofuns konsistens påminner lite om den hos kokta räkor och fänkålen tillför något nytt och fräscht till en annars ganska stabbig rätt. Det här receptet kommer från hans kokbok Vegansk Husmanskost".

Påsk
Midsommar
Förrätt
Högtider
Under 30 min
Veganiserad

Ingredienser

8 portioner

Skagenröran

200 g fast naturell tofu
1 liten rödlök
½ fänkål
4 dl vegansk majonnäs (köp färdig eller gör egen)
5 msk tångkaviar
1 dl hackad färsk dill
ca 2 msk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar

Vegansk Majonnäs (om du vill göra egen)

6 msk kikärtsspad
2–3 tsk dijonsenap
saften från ½ citron
4–5 dl rapsolja
salt och vitpeppar

Till servering

1 limpa levainbröd
vegansmör eller olivolja
50 g tångkaviar
1 finhackad rödlök
några kvistar färsk dill
salt och svartpeppar
citronklyftor

Vegansk majonnäs

  • Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronsaft och 4 dl rapsolja i en hög mixerskål. För ner en mixerstav till botten av skålen och sätt igång den på maxfart. Dra sakta upp staven från botten under full mixning medan du räknar till 10, då håller du rätt tempo.
  • Om majonnäsen inte är tillräckligt stabil efter att du gjort detta kan du vispa ner ytterligare lite olja med mixerstaven.
  • Halverar du eller dubblar receptet och är osäker på mängden olja är det bäst att börja med lite mindre än du tror och sedan tillsätta mer i efterhand om det behövs. Har du i för mycket så spricker majonnäsen.
  • Smaka av med salt och vitpeppar och mixa igen tills du får en riktigt tjock och krämig majonnäs.
  • Om du inte har en mixerstav så kan du istället vispa ner oljan sakta och lite i taget under kraftig omrörning tills den tjocknar. När majonnäsen börjar tjockna så kan du börja hälla lite snabbare.

Skagenröra

  1. Skär tofun till skagenröran i cirka 7 × 7 mm stora tärningar.
  2. Skala och finhacka rödlök och fänkål.
  3. Blanda ihop allt utom citron och kryddor i skål.
  4. Smaka av med pressad citron, salt och peppar tills du är nöjd.
  5. Röran kan med fördel stå och dra i några timmar i kylskåp före servering.

Till Servering

  1. Skär brödet i cirka 1 cm tjocka skivor och stek dem i vegansmör eller olivolja i en stekpanna på medelvärme.
  2. Lägg cirka ½–1 dl skagenröra i en boll på varje brödskiva.
  3. Toppa med tångrom, rödlök, en dillkvist, lite salt, svartpeppar och några droppar olivolja.

Få mer inspiration till vegansk matlagning! I Djurens Rätts shop hittar du massor olika kokböcker att ge till dig själv, eller någon du håller kär som du tycker behöver laga mer vego!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden