Tre sorters vegansk sill
Finns det något svenskare än inlagd sill? Det är nära på så att det inte blir någon jul, midsommar eller påsk om det inte finns sill. Tack och lov går det tydligen precis lika bra att lägga in aubergine som det gör att lägga in sill och resultatet blir veganskt och förvånansvärt likt. Recepten kommer från Gustav "Jävligt Gott" Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.
Ingredienser
Klassisk inlagd sill
1 stor aubergine
salt
1 rödlök
½ dl färsk dill
Lag
2 ½ dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
1 ½ dl strösocker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
Senapssill
1 sats inlagd aubergine
3 msk grov skånsk senap
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också)
1 dl rapsolja
½ dl hackad dill
salt och vitpeppar
Västkustsill
1 sats inlagd aubergine
2 dl vegansk majonnäs eller havrefraiche
3 msk tångkaviar, blandade färger
1–2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
½ dl hackad färsk dill
1 liten finhackad rödlök
salt och svartpeppar
olivolja
Klassisk inlagd sill
- Skär auberginen i cirka ½ cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan dras ur. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, cirka 3 ½ × 1 ½ cm. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Häll av vattnet och lägg auberginebitarna åt sidan medan du gör lagen.
- Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Skala och skiva löken. Skölj dillen och plocka stora kvistar. Blanda aubergine, lök och dill i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten. Klart!
Senapssill
- Blanda senap, socker och vinäger i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
- Ta ut auberginen (klassiska sillen) ur kylskåpet och häll av lagen. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp i 1 timme före servering.
Västkustsill
- Blanda alla ingredienser till såsen. Häll av lagen och blanda ner auberginefiléerna (klassiska sillen) i västkustssåsen och låt dra i någon timme före servering.