Veganska kärleksmums från Fridas vegobak
Frida Svanberg, känd från Fridas vegobak, bjuder oss på de mest folkkära kakorna i landet - fast veganska och minst lika goda som du minns dem! I receptet är glasyren redan dubblad, så du får ett tjockt lager av chokladig kaffeglasyr som passar utmärkt till den saftiga chokladkakan.
Om du använder kikärtsspad från konserverade kikärtor ersätter du pulver och vatten med 3 dl flytande spad.
Ingredienser
Chokladkaka
2 tsk frystorkat kikärtspulver
3 dl vatten
5 ½ dl strösocker
2 dl kakao
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
200 gram mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad dryck
Glasyr
200 gram mjölkfritt margarin
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
½ dl kaffe
3 msk växtbaserad grädde
½ tsk salt
500 gram florsocker (ett paket)
Kokosflingor till topping
Testa att baka med frystorkat kikärtspad i det här receptet. Det kan du beställa här.
Chokladkakan
- Sätt på ugnen på 175 grader
- Blanda pulver och vatten och låt stå i några minuter.
- Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst (inte till en marängsmet).
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned den i kikärtsvispet, gärna genom en sil.
- Smält margarinet i en kastrull och blanda i växtdrycken. Tillsätt margarinblandingen i smeten och blanda till klumpfritt.
- Häll upp smeten i en långpanna (30x40cm) täckt i bakplåtspapper.
- Grädda din kärleksmums mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något. Nagga små hål i kakan för att glasyren ska rinna ner där i och ge en extra saftig kärleksmums. Jag använde ett sugrör.
Glasyren
- Smält margarinet i en kastrull och dra av den från plattan.
- Blanda i övriga ingredienser (utom kokosflingor) till en slät glasyr.
- Låt glasyren svalna till bredbar konsistens innan du breder den på chokladkakan (jag breder först ett tunt lager för att få ner glasyren i hålen jag naggat i kakan och sedan breder jag över resterande glasyr).
- Strö över kokosflingor. Skär dina veganska kärleksmums i 35 rutor
Veganska kärleksmums går utmärkt att frysa!