Allt som står i boken har arbetats med i barngrupp. Den kan inspirera fler skolor att satsa på miljötänk som en del av utbildningen. Petra som tidigare deltagit i tv-programmet Sveriges mästerkock 2015 och har sedan dess övergått till en växtbaserad kost. Hon har en prisbelönt matblogg och är aktiv i sociala medier där hon delar med sig av inspiration och veganska recept.
Bokens syfte är att bemötta den trötta myten om att veganer bara äter gräs och är en introduktion till vegansk matlagning. Petra har till sin hjälp vad hon kallar en matpanel, barnen som hon vanligen lagar mat för. Barnperspektivet ges stor plats och den färgglada boken fylls vid sidan av fina närbilder på maträtter av glada barn. Boken är fylld med klimatsparande tips, beskriver ersättningar till kött, fisk och mjölkprodukter och hur dessa används, listar animaliska E-nummer, förklarar miljö-, produkt- och livsmedelsmärkningar samt beskriver den växtbaserade tallriksmodellen. Recepten innehåller klassiker som korvstroganoff, lasagne, pyttipanna och äppelpaj med vaniljsås, allt utan animaliska ingredienser.