Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk havreprodukt från Yosa
Vegokoll

"Havretofu" från Yosa

Efterfrågan på veganska matlagningsprodukter ökar bland nordiska konsumenter. Fazer vill möta efterfrågan och lanserar ett helt nytt segment havrenyheter på marknaden. Fazer Yosa erbjuder nu innovativa havrebaserade proteinprodukter för matlagning under namnet Fazer Yosa Havrebit.

Produkten kan användas i matlagning på samma sätt som vilken annan matlagningsprodukt som helst. Fazer Yosas sortiment omfattar goda havrebaserade produkter för flera användningsområden. Med Fazer Yosa Havrebit går Fazer in i den expansiva kategorin växtbaserade matlagningsprodukter. De nya Havrebiten finns bland kylvarorna i livsmedelsbutikerna.

 Hela värdekedjan har varit en del av utvecklingsprocessen, vilket är möjligt eftersom vi har vår egen havrekvarn i Lahtis, Finland. Transparens genom hela värdekedjan är mycket viktigt för oss på Fazer. All havre som används i Fazer Yosas produkter är finländsk havre”, säger Heli Anttila, Vice President, Supply Chain & Operations, Fazer Lifestyle Foods. 

Fazer Yosa Havrebit, Naturell 160 g & Fazer Yosa Havrebit, Örter 160 g

Fazer Yosa Havrebit erbjuder nya växtbaserade lösningar för smakrik matlagning. Havreprodukterna kan användas som alternativ till ost eller tofu i sallader och till grillning för att tillsätta protein.

Havreprodukterna tillverkas i 160-gramspaket och är enkla att skära till önskad mängd. Det går också att skiva med osthyvel och avnjuta på smörgåsen. Fazer Yosa Havrebit kan avnjutas antingen kall eller varm på många sätt.

Dessa innovationer har en hög andel protein 15 % och innehåller 8 % fett och 1,2 g salt. Havreprodukterna innehåller ärtprotein. Det finns två olika smaker att välja mellan; Naturell och Örter. Fazer Yosa Havrebit Örter innehåller oregano och basilika. Fazer Yosa Havrebit har en Hjärtsymbol, vilket betyder att det är ett bättre val i sin produktgrupp.

 

Nordisk havre - den bästa i världen

Nordisk havre är känd för att ha den högsta kvaliteten tack vare det unika klimatet och en miljö som inte kan återskapas någon annanstans. Tillväxtperioden på våra breddgrader är kort, men väldigt intensiv. Havre planteras i maj för att skördas redan i augusti och september. Det begränsade solljuset och midnattssolen gör de nordiska växtförhållandena exceptionella. Under vintern är marken frusen, vilket gör jorden och naturen ren.

Att äta växtbaserat är bevisat bra för planetens framtid. Det hjälper oss bland annat att reducera växthusgaser och minskar vattenförbrukningen i matproduktionen. Utöver att stödja utvecklingen av växtbaserad mat, är Fazer även med i utvecklingen av hållbart jordbruk. Fazers principer för hållbart spannmål är utvecklade tillsammans med bönder för att, bland annat, minska användningen av kemikalier inom jordbruket och samtidigt bibehålla produktivitetsnivån. Principerna består av tio åtgärder med syfte att behålla näringsämnen på åkrarna - där de kan användas till grödorna - och borta från våra vattensystem. Målet är att minska övergödning, skydda biologisk mångfald och minimera användningen av kemikalier.

Vi är mycket glada över att kunna presentera den nya innovationen, Fazer Yosa Havrebit.
Heli Anttila, Vice President, Supply Chain & Operations, Fazer Lifestyle Foods 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden