Vegansk laxmousse på smörstekt grovlimpa
Recept serverat från Ambrosias glutenfria: vegansk ”laxmousse ”på smörstekt grovlimpa, toppad med tångkaviar. Den kan göras spritsvänlig med lite vego cremefraiche i om så önskas. Eller varför inte lägga till finhackad dill, gräslök eller rödlök?
Ingredienser
För 9 stycken
Ett paket 230 g. alspånsrökt tofu
5 msk neutral olja
1 msk pressad citronsaft
ca 1 tsk citroncest
1 tsk tomatpuré
Mald vitpeppar
1/2 tsk örtsalt
1 kryddmått mald cayennepeppar
1/2 kryddmått chilipeppar
- Skär tofun i kuber
- Mixa den i smal behållare med resten av ingredienserna. Den är lite tungmixad för att inte bli för lös.
- Smörstek utstansade rundlar av t ex grovlimpa.
- Rulla ägg av moussen mellan två (blöta) matskedar.
- Lägg dem på bröden och toppa med tångkaviar och dill.
- Dekorera tallriken med rispad grönkål och dill.
- Smaklig spis.
Moussen går också att använda som bredbar i t ex baguette med tillbehör.