Veganska saffranspraliner
Om du, som vi, inte kan få nog av saffran tipsar vi om dessa lyxiga saffranspraliner! Receptet är enkelt, men du behöver avsätta tid för att låta pralinerna stelnar i olika omgångar. Du behöver också en eller flera pralinformar som rymmer ca 30-40 praliner. Använd gärna en inte allt för hård form för att lättare kunna få ut pralinerna när de är klara.
Ingredienser
Pralinskal
300 g vegansk ljus choklad
Fyllning
200 g vegansk vit choklad
1 dl sojavispgrädde
1 tsk veganskt margarin
0,5 g saffran
- Smält 200 g av chokladen till pralinskalen i vattenbad, d.v.s. i en tallrik över en kastrull med vatten på låg/medel värme.
- Fyll pralinformen med choklad och vänd den sedan upp och ned över t.ex. ett bakplåtspapper och häll ut överflödig choklad. Om du har en pralinform i av det lite hårdare slaget kan du även knacka på formens sidor med en t.ex. en träslev för att få skalen lite tunnare. Chokladresterna på bakplåtspappret kan du smälta igen senare till förslutningen av pralinerna.
- Låt skalen stelna i kylskåpet i ca 2 h.
- Finhacka den vita chokladen och lägg i en behållare med tipp som är lätt att hälla ur.
- Koka upp grädden ihop med margarin och saffran och rör runt.
- Häll den heta blandningen över den hackade chokladen och rör ihop till en jämn massa. Låt svalna något.
- Häll fyllningen i de stelnade pralinskalen. Lämna ca 2 mm upp till kanten.
- Låt stelna i kylskåpet i ytterligare ca 2 h.
- Smält ytterligare 100 g choklad i vattenbad. Här kan du som nämnt återanvända chokladresterna från pralinformarna.
- Förslut pralinerna genom att fylla de resterande 2 millimetrarna med den smälta chokladen.
- Låt stelna i kylskåpet i ytterligare ca 2 h.
- Ta ut pralinformarna och skala bort överflödig choklad runt pralinerna med en kniv.
- Tryck ut pralinerna ur formarna. Med en mjuk form är det bara att pressa ut dem försiktigt. Med en lite fastare form kan du försiktigt luckra upp runt kanterna och sedan slå ut pralinerna mot en bänkskiva med bakplåtspapper.