Vegansk rostad pumpahummus med rostade kikärter & dukkah
Folk kommer att gissa på saffran, men den sprakande gula färgen kommer faktiskt från pumpa. Den här hummusen är god varm som kall och doftar lätt parfymerat av apelsinskal. Mums! Det här veganska receptet kommer från Mattias Kristiansson (Vegomagasinet) från tidningen Djurens Rätt nr 4/2022.
Ingredienser
Rostad pumpahummus
500 g butternut squash
olivolja
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 msk olivolja
2 msk tahini
1 vitlöksklyfta, riven
1 apelsin, rivet skal
salt
svartpeppar
Rostade kikärter
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
olivolja
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
Dukkah – nöt- och fröblandning
½ dl hasselnötter
1 ½ msk sesamfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
Rostad pumpahummus
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär pumpan i klyftor. Skala och skrapa ur kärnhuset. Dela pumpan i mindre bitar och blanda med lite olja på en plåt. Rosta i 30 minuter eller tills den är mjuk.
- Ta ut pumpan och släng ner den i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa till en slät hummus. Är den för tjock kan du tillsätta lite vatten.
Rostade kikärter
- Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
- Rosta kikärterna i en stekpanna och lite olivolja. De ska få ordentligt med färg och börja poppa lätt.
Dukkah
- Rosta först hasselnötterna gyllene i en torr stekpanna.
- Rosta sedan sesamfröna gyllene på samma sätt.
- Mixa hasselnötterna hyfsat fint i en matberedare.
- Tillsätt sesamfrön, spiskummin och koriander.
- Mixa ihop.
Häll upp pumpahummusen i en skål. Toppa med rostade kikärter och dukkah.