Vegansk Ostpaj
Här är en riktigt god och ”ostig” vegansk paj! Den är inspirerad av Quiche Lorraine – en klassisk fransk paj som vanligtvis innehåller ost, rökt skinka och äggstanning. I det här receptet som kommer från Yipin så har de bytt ut några ingredienser; vegansk ost istället för mejeriost, alspånsrökt tofu istället för skinka och silkestofu istället för äggstanning. Och wow, vilken succé det blev!
Ingredienser
Pajdeg
125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning
230 g Yipin alspånsrökt tofu
200 g Yipin silkesmjuk tofu
2 dl växtbaserad grädde
2 dl växtbaserad riven ost
1 gul lök
salt och peppar
rapsolja
- Blanda rumsvarmt smör och mjöl till en smuldeg i en matberedare. Tillsätt därefter vatten och salt. Arbeta sedan ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en rund pajform och nagga härefter botten med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter och sätt sen ugnen på 225°C.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- Hacka och fräs löken i olja. Tärna alspånsrökt tofu. Lägg tofun och löken i pajskalet. Spara lite tofu till topping.
- Med elvisp, vispa ihop silkestofu, grädde, riven ost, salt och peppar. Häll detta sedan över den alspånsrökta tofun och löken. Fördela resten av den alspånsrökta tofun över pajen.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. När den fått gyllene yta, stäng av ugnen och låt pajen sedan stå kvar i 10 minuter. Ta ut och servera vegansk paj med en god sallad. Mums!