Vegansk saffranskladdkaka
Vill du ha en väldigt kladdig kaka är det den kortare angivna tiden som gäller. Då är kakan fortfarande kladdig när den tas ut ur ugnen men den sätter sig när den får vila i kylskåpet. Kladdkakorna håller formen bra och går också att servera ljumna. Receptet kommer från Karolina Tegelaars kokbok Julens veganska bakning.
Ingredienser
½ g saffran (1 kuvert)
100 g mjölkfritt margarin
100 g vit vegansk choklad
1 dl aquafaba
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 krm salt
- Värm ugnen till 200°C.
- Smörj och bröa en form på 20-22 centimeter eller förbered med bakplåtspapper.
- Smält margarin och häll sedan ner saffran i kastrullen. Bryt chokladen i bitar och rör ner i margarinet tills bitarna smält. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir ljust och pösigt. Vänd sedan försiktigt ner vetemjöl, salt och det smälta fettet.
- Häll upp i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 200°C i 12-20 minuter beroende på formens storlek och ugn. Grädda cirka 15 minuter om formen är 20 centimeter, i en större form kan den kortare tiden räcka, men se till att kakan har blivit vackert gyllene.
- Servera varm, ljummen eller kall.