En av fem vill ha ett grönare julbord
I fjol pekade flera undersökningar på att svenskarna ville ha ett grönare julbord, i år blir de desto flera. Det är Coops Matometer, Sveriges största undersökning om vad vi äter till vardags, som visar en tydlig vegetarisk jultrend över hela landet och bland alla åldrar!
Om du har firat jul i Sverige så märker du snabbt att julskinkan, köttbullar och fisk i olika format är västliga för traditionen. Men vegoalternativ börjar komma ikapp både i efterfråga och popularitet.
Demoskop som utfört Matometer i uppdrag av Coop visar att hela 20 procent säger att de kommer att äta mer vegetarisk i jul. I mellersta Norrland säger hela 31 procent att de tror att de kommer att äta lite mer vegetarisk i jul och i gruppen 16-25 åringar tror 8 procent att de kommer att äta mycket mer vegetarisk!
– Det vegetariska trenden är stark och nu på julbordet kommer vi till exempel att se glaserad blomkål istället för revben och aubergine istället för sill i inläggningarna. På julbordet kan du testa nytt och tillföra härliga färger och lite roligare konsistenser med hjälp av grönsaker, säger Sara Begner matinspiratör och chef för Coops provkök.