Gelé av rönnbär
Gör gelé av rönnbär! Skördetiden på rönnbär är från september till november. Förslag på smaksättningar att experimentera med: kungsmynta, gråbo, kvanne, älggräs spansk körvel och fläder. Men överkrydda inte! Låt rönnbären spela huvudrollen. Receptet är hämtat ur Vildplockat: Kokboken med Niki Sjölund och Lena Flaten.
Ingredienser
INGREDIENSER
10 dl rönnbär, frostbitna eller tinade frysta
200 g äpple, urkärnat, skalat och i bitar
3 dl vatten
7 dl strösocker per liter avrunnen bärvätska
- Koka bär och äpple i vattnet i en bredbottnad kastrull cirka 10 minuter under lock.
- Pressa bären mot kanten och sila av vätskan i en kastrull.
- Mät mängden vätska, koka upp och låt koka utan lock 5 minuter. Skumma av och tillsätt under omrörning 7 dl socker per liter bärvätska. Koka och skumma under tiden, håll koll på temperaturen. När vätskan är cirka 80 grader tillsätter du smaksättning om du vill. Gelén är klar när vätskan är cirka 105 grader. Gör gärna ett geléprov (se nedan) och kontrollera.
- Sila av eventuell smaksättning och häll upp gelén på varma och väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock. Smaksättningen kan ligga kvar om du vill, men tänk då på att den kommer ge ännu mer smak.
GELÉPROV
Lägg 1 msk gelé på en tallrik och ställ den någon minut i frys eller kyl. Dra ett streck genom marmeladen med fingret. Om gelén inte flyter ihop är den tillräckligt fast och klar.