Hoppa till huvudinnehåll
Gravad morot på en vit tallrik på ett dukat bord

Gravad morot "vegansk gravad lax"

Gravad morot eller "vegansk gravad lax" passar bra till de flesta svenska högtider som jul, påsk och midsommar. Den här godingen måste ha tid att vila under natten, så förbered den gärna dagen innan!

40 min
Jul
Påsk
Midsommar
Veganiserad
Förrätt

Ingredienser

4 portioner
500 g morötter
2 dl grovsalt
dill till garnering

Lag

1 msk ättika 12 %
2 msk strösocker
½ dl hett vatten
½ tsk liquid smoke
1 tsk senapsfrö
1 lagerblad
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt den svalna helt. Lägg  de sköljda morötterna trångt på en ugnsform på en bädd av flingsalt. Baka i ugnen i ca 40 min tills morötterna är kokta men inte överkokta, de ska behålla spänts. Ta ut och låt svalna.  Dra  sedan av skalet.
  2. Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen och låt vila minst 8 timmar i kylskåp.  Skiva morötterna tunt med mandolin, osthyvel  eller med en vass kniv innan servering och toppa med dill.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden