Ingredienser
2 portioner
1 stor rotselleri
1 block tofu (ca 250 gram)
olivolja
salt & peppar
machésallad
sesamfrön
Örtpesto
4 dl färska, ohackade örter (vi använde citronmeliss, basilica och timjan)
1 1/2 dl skalade, hackade mandlar (det går bra med solrosfrön också)
1 msk citronsaft
1 msk agave
1 vitlöksklyfta
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
några nypor svartpeppar
Rödbetskräm
2 kokta rödbetor
saft från 1/2-1 citron
1/2 dl olivolja
salt & peppar
1 burk kokta kikärtor (400gram)
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skalet på rotsellerin och dela i två stycken 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen. Skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten. Vänta med att steka tills resten är färdigt.
Örtpeston:
- Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en hyfsat grov massa. Smaka av med ev. mer salt och peppar och ställ in i kylskåpet.
Rödbetskrämen:
- Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop allt eftersom. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar när konstistensen känns bra. Stek nu tofun krispig i olja med lite salt! Låt svalna av en aning.
- Lägg upp en rotselleriskiva på varje tallrik och klicka på rödbetskrämen. Bred örtpesto på varje tofubit och lägg överst på rotsellerin. Dekorera med machésallad, mer rödbetskräm och sesamfrön. Bon appétit!