Hoppa till huvudinnehåll
Kryddig blomkålshuvud på ett silverfat

Ugnsbakad blomkålshuvud med vegansk glaze

En ugnsbakad blomkålshuvud med vegansk glaze på lönnsirap. Det kanske inte tar julskinkans plats men den kan definitivt bidra med vacker form på julbordet eller vid annan festlig tillställning.

45 min
Jul
Nyår
Glutenfritt
Sojafritt
Nötfri
Billiga veganska recept

Ingredienser

6 portioner
1 blomkålshuvud, cirka 1 kg
1 dl lönnsirap
1 msk paprikapulver
1 tsk kajennpeppar
1 krm liquid smoke
4 msk vinäger
Salt och peppar

 

  1. Börja med att koka upp vatten med salt i en kastrull där hela blomkålshuvudet får plats. Koka blomkålen i 15 minuter, den ska fortfarande vara spänstig.
  2. Sätt igång ugnen på 200 grader.
  3. Blanda ihop en glaze med lönnsirap, paprikapulver, kajennpeppar, liquid smoke och vinäger. Här har du möjlighet att anpassa glazen efter dina egna smaklökar. Vill du ha den rökigare eller kryddigare? Det är bara att testa sig fram.
  4. Ställ blomkålshuvudet på en ugnssäker form och pensla på blomkålen. Använd hela satsen med glaze.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter, det bror lite på storleken av blomkålshuvudet. Den ska gå att skiva utan att den faller isär men ändå vara genomkokt.
  6. Servera tillsammans med potatis, Janssons eller annat mumsigt!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden