Ingredienser
1 blomkålshuvud, cirka 1 kg
1 dl lönnsirap
1 msk paprikapulver
1 tsk kajennpeppar
1 krm liquid smoke
4 msk vinäger
Salt och peppar
- Börja med att koka upp vatten med salt i en kastrull där hela blomkålshuvudet får plats. Koka blomkålen i 15 minuter, den ska fortfarande vara spänstig.
- Sätt igång ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop en glaze med lönnsirap, paprikapulver, kajennpeppar, liquid smoke och vinäger. Här har du möjlighet att anpassa glazen efter dina egna smaklökar. Vill du ha den rökigare eller kryddigare? Det är bara att testa sig fram.
- Ställ blomkålshuvudet på en ugnssäker form och pensla på blomkålen. Använd hela satsen med glaze.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter, det bror lite på storleken av blomkålshuvudet. Den ska gå att skiva utan att den faller isär men ändå vara genomkokt.
- Servera tillsammans med potatis, Janssons eller annat mumsigt!