Vegansk grönkålssallad med saffranscouscous och apelsin
Grönkålssallad kan göras i hur många varianter som helst, men vi skulle vilja påstå att denna är den ultimata julsalladen. Med saffran, apelsin, valnötter, russin och ingefära täcker det här receptet in nästan alla smaker som hör julen till, den är dessutom vegansk. Om du vill ha en lättare sallad kan du utesluta filébitarna.
Ingredienser
200 g skuren grönkål
2 dl grovhackade valnötter
1 dl russin
1,5 apelsin
Saffranscouscous
3 dl couscous
½ buljongtärning
0,5 g saffran
En skvätt rapsolja
Filébitar med ingefära (för en matigare sallad)
1 paket filébitar från Hälsans kök
½ msk paprikapulver
½ msk malen ingefära
Salt efter smak
Rapsolja till stekning
- Koka upp 3,5 dl vatten ihop med en halv buljongtärning, saffran och en skvätt rapsolja. Rör om så att allt blandar sig väl. Ta av från plattan, häll i couscousen och låt stå under lock i ca 5 minuter. Rör därefter om för att separera couscousen.
- Koka grönkålen i rikligt med vatten på medelhög värme tills den blivit mjuk och fått en klargrön färg. Häll av vattnet i ett durkslag.
- Stek upp filébitar i lite rapsolja och krydda med paprikapulver, ingefära och salt.
- Skär en apelsin i fyra klyftor. Ta sedan bort skalet och skär klyftorna i små tärningar.
- Blanda saffranscouscousen, den förvällda grönkålen, de stekta filébitarna, apelsintärningarna, valnötter och russin i en stor skål. Pressa en halv apelsin över salladen för extra fräsch smak. Håll gärna handen under för att fånga upp eventuella kärnor. Klart!