Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk Seitanskinka

Det är kungen av seitan aka Awesome Vegan Dad som bjuder oss på det här häftiga receptet. Du kommer imponera på hela sällskapet i jul med den här helt veganska julskinkan som är version 4.0 (= det har jobbats HÅRT med att få fram denna så följ receptet noga för bästa resultat). God jul och tacka Awesome Vegan Dad senare!

150 min
Jul
Högtider
Veganiserad
Middag

Ingredienser

Det som ska mixas

180 g extra hård tofu, som snabbpressas*
50 g miso, vit (men andra funkar också)
30 g tomatpuré
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk malda fänkålsfrön
1 tsk ingefärspulver
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk MSG (kan uteslutas om rädsla finns)**
2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk liquid smoke
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk neutral olja
1 msk grönsaksfond
3 dl vatten

Skålen med glutenpulver

360 g glutenpulver

Gör så här

  1. Väg upp och tillsätt allt som ska mixas i en hög behållare och mixa tills det är en helt slät kräm.
  2. Använd en slickepott för att skrapa av mixern och få ut allt ur behållaren. Väg upp gluten i en stor skål och häll över det våta. Blanda tills du får en deg som du kan ta upp på bänken och knåda. Degen kommer vara ganska blöt men drar ihop sig ju mer du knådar.
  3. Knåda i 7 min.
  4. Låt degen vila i 10 min. Under tiden kokar du upp vatten i en kastrull. Se film för instruktioner för hur man ångar.
  5. Lägg ut ett ark aluminiumfolie (extra slitstarkt och extra brett) och ett ark bakplåtspapper ovanpå det. Lägg över skinkan och linda in den tajt! Vik in kanterna.
  6. Ånga i 50 min.
  7. Kontrollera vattennivån och fyll på vatten. Låt det koka upp och ånga sen 50 min till.
  8. Låt skinkan svalna tills den är rumstempererad och lägg den sen i kylskåpet minst 6 timmar innan du griljerat den. Den ska fortfarande vara inpackad i folie.
  9. När/om den ska griljeras så värm ugnen till 225 grader och smeta på ordentligt med skånsk grovkornig senap och sedan ströbröd.
  10. Kör i mitten på ugnen i ca 25 min tills den är gyllenbrun.
  11. Dekorera med nejlikor och låt den svalna innan den åker in i kylskåpet igen. Den är godast när den är helt kylskåpskall så låt den gärna vila minst 8 timmar.

* snabbpressad tofu: dela och lägga på kökspapper. Lägg kökspapper ovanpå och pressa lätt 10-15 sek för att få ut överflödigt vätska.

** MSG: Glutamat, E-621, smakförstärkare, godkänd av livsmedelsverket, har gjorts massvis med studier och den är säker att använda i matlagning, är en bordskrydda i Kina och andra delar av Asien, när du vill tillsätta UMAMI!

Det tar ca 2,5 timmar att göra den och det blir en skinka på ca 800 gram.
 

Foto: Elias Lacanne

Hitta fler recept från Awesome Vegan Dad här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden