veganska dadelbollar
Systrarna Amelia och Emma Oller Westerberg är hjärnorna bakom populära Instagramkontot, och nu kokboken, Vegansk matlåda. Som forna studenter vet de exakt vad som är det perfekta tentaplugg-snackset: DADELBOLLAR! Här bjuder de på tre olika sorter som får det att vattnas i munnen: snickers, kokos samt kanel- och äppel. Om du följer receptmåtten blir det 20 bollar av varje sort.
Ingredienser
Snickersbollarna
2,5 dl saltade jordnötter + 0,5 dl till garnering
15 urkärnade dadlar
1 dl havregryn
2 msk vatten
0,5 dl kokosolja
3 msk kakao
2 msk agavesirap
Kokosbollarna
15 urkärnade dadlar
2,5 dl sötmandel
1 dl havregryn
1 msk kakao
2 msk vatten
1 dl kokosflingor
Kanel- och äppelbollarna
15 urkärnade dadlar
2,5 dl sötmandel
Ca 1 dl havregryn
2 krm kanel
1 litet rött äpple
Snickersbollar
- Mixa jordnötterna, dadlarna och havregrynen. Har du en kraftfull mixer går det att mixa allt på en gång, annars tar du en ingrediens i taget och mixar.
- Blanda i vatten lite i taget tills det blir en formbar deg.
- Rulla till bollar och ställ in i kylskåp
- Smällt kokosoljan och rör ner kakaon och sirapen. Hacka jordnötterna som bollarna ska rullas i.
- Doppa de kylskåpskalla bollarna i chokladsåsen och rulla de sedan i de hackade nötterna. Vill du ha ett tjockare chokladlager kan du låta bollarna stelna och doppa en gång till innan du rullar i jordnötterna. Strö över lite salt om du önskar.
- Förvara snickersbollarna i kylskåp.
Kokosbollar
- Mixa dadlarna, mandeln och havregrynen. Har du en kraftfull mixer går det att mixa allt på en gång, annars tar du en ingrediens i taget och mixar.
- Tillsätt kakao och blanda ner vattnet lite i taget tills det blir en formbar, lite blöt deg.
- Forma bollar, rulla i kokosflingor och ställ in i kylskåp.
Kanel- och äppelbollar
- Mixa dadlarna, mandeln och havregrynen. Har du en kraftfull mixer går det att mixa allt på en gång, annars tar du en ingrediens i taget och mixar. Tillsätt kanel.
- Skala och riv äpplet grovt och kläm ur så mycket vätska du kan. Spara äppelsaften.
- Rör ner äpplet i den mixade blandningen. Känns degen för torr och svår att forma, kan du tillsätta äppelsaften lite i taget. Är det för mycket vätska i degen, kan du tillsätta lite havregryn.
- Forma bollarna och ställ in i kylskåpet.
Kan du inte få nog av Vegansk matlåda? Spana in Välj Vegos intervju med tjejerna här.