Veganska Grönkållsbollar & Rödbetsbollar
Veganska grönkåls- och rödbetsbollar till julbordet! Grönkål i alla former hör hemma på julbordet. De här är piggt gröna i färgen och underbart knapriga. Är du lika fiffig som vi så blandar du grönkålsbollar och rödbetsbollar på ett fat. Så vackert! Det här veganska receptet kommer från Mattias Kristiansson (Vegomagasinet) från tidningen Djurens Rätt nr 4/2022.
Ingredienser
Grönkålsbollar
Rötbetsbollar
Grönkålsbollar
-
Fräs rödlök och grönkål i lite olja tills allt mjuknar något. Ringla över sirapen och låt fräsa någon minut till.
-
Släng ner rödlöks- och grönkålsblandningen i en matberedare tillsammans med sojabönor, valnötter, majsstärkelse, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät smet.
-
Rulla smeten till bollar och stek dem gyllene i lite olja.
Rötbetsbollar
-
Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare.
-
Häll ner rödbetorna och mixa ihop. Skrapa ner i en skål och blanda ner bovetemjöl, näringsjäst, riven pepparrot, citronsaft, salt och peppar.
-
Forma till bollar och stek dem gyllene i lite olja.
Tips: Teststek en boll och se om den håller ihop. Om inte, tillsätt lite mer majsstärkelse. Näringsjästen kan du hoppa över, men den ger en fyllighet som är knepig att få till annars.