Ingredienser
40 stycken
175 g mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
2 tsk + 1 ½ dl vit baksirap
1½ liter vetemjöl
1 påse saffran
Till pensling:
2 tsk sojagrädde + russin (blötlagda)
Efter gräddning:
Sockerlag - 2dl vatten och 1 dl socker
- Blötlägg russinen. För att behålla fukten i degen, lägg russinen i blöt minst 1 timme innan bakning. Russin är torkade bär och kommer annars suga åt sig vätska från degen.
- Smält 50 g av margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills den blir fingervarm (37 grader).
- Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av margarin/mjölkblandningen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan resten av margarin/mjölkblandningen samt salt, 2 tsk baksirap och nästan allt mjöl.
- Arbeta samman degen ordentligt i minst 10 minuter så att degen blir ”fluffig” och släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa under duk ca 1 timme.
- Rör ihop resten av margarinet (125 g) och 1½ dl baksirap i en annan bunke, blanda ner saffranet och 2 tsk grädde. Rör samman allt. När degen har jäst färdigt arbetar du in saffranssmeten i bunken med den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet.
- Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda degen ytterligare. Forma sedan lussekatter. Lägg dem på en plåt och åt dem jäsa under en duk till ca dubbel storlek. Peta i russinen och pensla med grädde.
- Grädda i ugnens mitt i 250 grader i ca 8 minuter.
- Efter gräddning: Pensla lussebullarna med sockerlag för extra glans och saftighet.