Vegansk linsgryta med portabello
Linser borde vara stapelvara hemma hos alla. Dessa små baljväxter är inte bara fullproppade med järn och protein, det går att göra alla möjliga typer av grytor och biffar av dessa. Nedan följer en värmande vegansk linsgryta med mathavre och portabellosvamp.
Ingredienser
3 vitlöksklyftor
4 schalottenlökar
½ purjolök
1 l buljong
2 dl rödvin (vegansk)
4 portabellosvampar (eller motsvarande mängd favoritsvamp)
2 dl gröna linser
4 msk tomatpuré
1 tsk cayennepeppar
Några kvistar rosmarin
2 dl mathavre (glutenfritt)
Olja till stekning
- Börja med att hacka löken och vitlöken samt strimla purjolöken. Fräs dessa i en oljad gryta tills de har blivit riktigt mjuka.
- Koka upp en buljongtärning i en liter vatten.
- Dela portabellosvamparna i mitten och tillsätt alla ingredienser i grytan. Låt det koka under lock i 30 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
PS! Gröna linser är relativt snabbkokta. Om de inte blötläggs kokar de klart på 30 minuter. En trevlig liten lins som är god till det mesta.