Ingredienser
Ca 8-10 portioner
250 g stora vita bönor
3 lagerblad
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2.5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl olivolja
1 krm torkad chili/chiliflakes
1 knippe slätbladig persilja
en skvätt citron
salt
svartpeppar
- Lägg bönorna i blöt kvällen innan (12-24 h). Koka bönorna i saltat vatten med lagerbladen i ca 40 minuter. Häll av vattnet och låt bönorna stå medan du hackar löken och vitlöken fint.
-
Fräs löken i lite matolja i några minuter på medelstark värme i en ugnsfast gryta! Häll bönorna i grytan och häll över olivoljan, tomat och vatten. Rör om och låt koka upp.
-
Smula i buljong och chili. Ställ in grytan med lock i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter (beroende på hur stora bönorna är). Rör om i grytan då och då och se till att det inte kokat torrt (vätskan ska koka in i bönerna och olivoljan återstå).
- När bönorna är mjuka, ta ut dom ur ugnen och pressa över en skvätt citron och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera bönorna varma eller kalla/ljumma till picknicken!
Recept: Lea Honorine