Ingredienser
250 g kavring
75 g mjölkfritt margarin
250 g portabellasvamp
1 mellanstor röd lök
2½ dl vegansk mjukost
1 dl avrunnen sojayoghurt (låt stå över natten i ett kaffefilter)
1 dl äggfri majonnäs
2 påsar Dr. Oetker Vegegel (eller annat gelatinalternativ)
2 krm vitpeppar
örtsalt eller havssalt
gräslök till garnering
- Dela kavringskivorna i bitar och mixa den till smulor i en matberedare. Smält margarinet och blanda det ordentligt med brödsmulorna.
- Lägg plastfolie i en form (ca 24 cm i diameter och med avtagbar kant). Häll i brödsmulorna och platta ut detta till en botten (tryck till smulorna ordentligt). Ställ in formen i kylskåpet.
- Borsta av svampen och skär dem i centimetertjocka bitar. Stek dessa och salta dem under tiden. Finhacka löken.
- Rör ihop mujkosten, yoghurt och majonnäs, smaksätt med peppar och salt.
- Tillred Vegegel enligt anvisningar på förpackningen (vi vispade 2 påsar med 2 dl vatten). Rör ner gelén i sour supremeröran.
- Blanda och häll sedan ner svamp och lök. Bred ut röran ovanpå brödsmulorna i formen. Ställ tårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.
- Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över.