Ingredienser
1 kg potatis, mjölig sort
1 purjolök
1 dl vetemjöl
3 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
olivolja
- Skala och riv potatisen, blanda med 1 tsk salt och låt den ligga i ett durkslag ca 30 min.
- Sätt ugnen på 160 grader. Skär purjolöken och vitlöken fint.
- Krama ur så mycket vätska som möjligt ur den rivna potatisen och blanda med purjolök, vitlök, vetemjöl, lite salt och svartpeppar. Smörj en ugnsfast form (ca 1 liter) med 1 msk olivolja, lägg i potatisblandningen och pressa ner den ordentligt, täck med bakplåtspapper och placera en annan lika stor ugnsfast form på bakplåtspappret så att den bakas under tryck. Baka i ugn 160 grader i ca 60 min.
- Ta ut potatiskakan och låt den svalna med den pressande formen kvar. Skär ut fyrkanter och stek i matolja så att de får fin färg på alla sidor, salta och peppra.