Ingredienser
Smördeg
8 dl vetemjöl
500 g mjölkfritt margarin
2 dl vatten
1 ½ tsk salt
Eller köp färdig smördeg i mataffären, de flesta smördegsplattor är, trots namnet, veganska.
Fyllning
100 g tofu
1 stor gul lök
5 klyftor vitlök
2 stycken morötter
2 stjälkar stjälkselleri
1 burk hela skalade tomater
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk rosmarin
2 tsk oregano
3 tsk timjan
1 msk äppelcidervinäger
1-2 tsk socker
salt
svartpeppar
Smördeg:
- Knåda samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vätskan och arbeta ihop degen. Lägg den kallt att stelna 30-60 min.
Fyllning:
- Finhacka lök och vitlök och fräs på medelstark värme i en skvätt olja. Hacka de skalade morötterna och sellerin fint och rör ner i grytan. Låt allt fräsa i 2-4 minuter. Häll på tomaterna, vatten, buljong, olivolja och kryddor och låt puttra under lock på medelstark värme i ca 30 minuter.
- Smula ner tofun i en stekpanna med en skvätt olja och stek på svag värme i ca 15 minuter tills att tofun blivit fast och överflödig vätska dragits ur. Häll sedan tofun, äppelcidervinäger och socker i grytan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Pirogerna:
- Medan grytan svalnar, kavla ut smördegen på ett mjölat bord och skär ut runda plattor ca 15 cm i diameter (eller använd ett runt föremål som mall som du tycker är en bra storlek).
- Lägg fyllning i mitten av rundeln och vik på mitten. Använd ett finger eller en gaffel för att försluta kanterna, man kan också pensla med lite sojamjölk som klister.
- Pensla pirogerna med sojamjölk och strö eventuellt över lite sesamfrön. Grädda i 225 grader ca 15 min, tills pirogerna har höjt sig och är fint bruna. Servera varma eller kalla!