Veganska chilenska empanadas
Chilenska empanadas är piroger som traditionell sätt fylls med köttfärsblandning eller ost. Här får du ett recept som är likt den äkta varan - men som är helt veganskt förstås! Vår färsfyllning består av sojafärs men också oliver, russin och kryddor. Mums!
Ingredienser
Ingredienser fyllning färsblandning
1 gul lök, cirka 100 g
2 msk olja
200 g sojafärs
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1/2 dl urkärnade oliver
1/2 dl russin
salt efter smak
Ingredienser deg
13 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl valfri växtdryck
100 g vegetabilisk margarin
- Skala och finhacka löken. Hetta upp olja och stek löken och sojafärsen i en stekpanna. Sänk värmen och tillsätt kryddorna, oliverna och russinen. Låt fräsa medan du bearbetar degen.
- Blanda alla torra ingredienser till degen i en matberedare eller för hand och tillsätt all vätska. Knåda degen i cirka fem minuter och rulla till en "korv".
- Dela degen i 12 lika stora bitar och forma runda bollar. Platta till dem och kavla ut degen till 10-15 centimeter i diameter.
- Fyll degen med färsblandningen och stäng pirogerna.
- Pressa kanterna lätt med en gaffel så att de håller ihop, pensla med växtdryck.
- Grädda i ugn på 200 grader i 20 minuter. Det går också utmärkt att fritera pirogerna.
- Servera med en tomatsallad eller en värmande soppa.