Vegansk Börek
Börek (heter även Burek och Būrek) är en maträtt som är populär i flera Medelhavsländer. Den kommer ursprungligen från Turkiet. Maträtten kan närmast liknas paj och är oftast gjord av tunn filodeg, och varvas med fyllning. Man kan göra den i en långpanna eller pajform och skära den i delar efter gräddning, eller som små piroger. Här i vegansk tappning!
Ingredienser
1 förpackning (500 g) filodeg
1½ dl naturell soygurt (du kan också använda havre- eller sojagrädde med några tillsatta citrondroppar)
1 dl olivolja
Fyllning
450 g vegansk färs
1 mellanstor vit eller gul lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ¼ dl persilja, finhackad
1½ tsk salt
¼ tsk paprikapulver
½ tsk svartpeppar
- Fräs färsen i olja tills den får fin färg. Ta upp och lägg åt sidan i en skål.
- Hacka löken och fräs även den till den blir gyllenbrun. Rör ner vitlökshacket och rör runt någon minut.
- Tillsätt färs, persilja, salt, svartpeppar och paprikapulver och fräs ytterligare ett par minuter. Ta av från värmen och ställ åt sidan.
- Vispa ihop yoghurt och olivolja.
- Ta fram filodegsarken (lägg de du inte använder för stunden under en fuktig handduk så de inte torkar) och lägg en i taget i en smord långpanna, pensla växtgurt bandningen på varje ark och lägg sedan på nästa. 8. När du lagt 1/3 av arken i pannan, sprid ut hälften av färsröran över hela. Fortsätt sedan med den andra tredjedelen av arken, pensla mellan varje och lägg sista färsen på.
- Avsluta med sista tredjedelen av arken. Om du har yoghurtblandning kvar när sista arket är pålagt, pensla ut allt överst.
- Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 40 minuter. Dela i portionsstorlekar och servera varm eller ljummen. Server gärna med en fräsch sallad.